Bassai

.
Το kata Bassai διδάσκεται και ασκείται σε πολλά είδη karate και σε πολλές διαφορετικές μορφές (φόρμες). Οι παραλλαγές αυτές εκτός των άλλων περιλαμβάνουν για το το kata αυτό και διάφορες ονομασίες όπως Bassai Dai, Bassai Sho κλπ.
Η προέλευση αυτού του kata είναι σκοτεινή, υπάρχουν όμως διάφορες θεωρίες ως προς την ιστορία του. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι το kata Bassai σχετίζεται με τις εξειδικεύσεις του Shaolin Ssu Chuan Fa της Λεοπάρδαλις ή του Λιονταριού ή συνδυασμού και των δύο τεχνικών μαζί. Αυτό συμπεραίνεται από τις ανοικτές άμυνες και την παράλληλη εκτέλεση κτυπήματος με διασταυρωμένα πόδια. Ο Οκιναβέζος ερευνητής του karate Akio Kinjo θεωρεί ότι το όνομα Bassai σημαίνει «Λεοπάρδαλις». Άλλες θεωρίες ως προς την ονομασία του kata είναι ότι μπορεί να αντιπροσωπεύσει το όνομα ενός προσώπου που το δίδαξε πρώτος, ή να αναφέρεται στο τρόπο κατάληψης ενός φρουρίου.
Ανάλογα με τον δάσκαλο που δίδαξε το kata Bassai στη νήσο Okinawa υπάρχουν οι εκδόσεις Matsumura no Passai (από τον διάσημο Sokon Matsumura με μία ευδιάκριτη κινέζικη κίνηση), Oyadomari no Passai (από τον δάσκαλο του Tomari-te Kokan Oyadomari η οικογένεια του οποίου το είχε διδαχτεί ένα αιώνα πριν από τον κινέζο Anan), καθώς και το Passai του Anko Itosu, του ανθρώπου που διέδωσε την τέχνη του karate στην Okinawa εισάγοντάς την στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων του νησιού.
Ο ιδρυτής του karate-do Gichin Funakoshi όταν το μετέφερε στην καρδιά της Ιαπωνίας το μετονόμασε σε Bassai (χρησιμοποιώντας άλλο ιδεόγραμμα με ίδιο σχεδόν ήχο με το Passai) και το δίδαξε με δύο τρόπους ως Bassai Dai (μεγάλο) and Bassai Sho (μικρό). Bassai στα ιαπωνικά σημαίνει «διάσπαση ενός φρουρίου» ή «διάτρηση / καταστροφή τείχους φρουρίου». Η νέα ονομασία που δόθηκε από τον Funakoshi θέλει να δείξει την ισχύ με την οποία πρέπει να εκτελείται αυτό το kata, σαν να θέλει ο αθλητής να γκρεμίσει ένα τοίχο με τα κτυπήματά του.