Seishan

.
Seishan ή Sesan ή Seisan ή Jusan και
(αργότερα μετονομάσθηκε στα ιαπωνικά Hangetsu):
σημαίνει "13" και Hangetsu: "Ημισέληνος".
.
Αυτό το tandoku kata προέρχεται από τη σχολή της Okinawa Naha-te. Άλλα ονόματά του είναι τα Sesan, Seisan, Jusan και Hangetsu. Η αρχαιότερη προέλευσή του είναι από την Κίνα. Seishan σημαίνει "13" και η παράδοση λέει ότι αντιπροσωπεύει την ιστορία 13 ιππέων μαχητών που ήλθαν από την Κίνα στην Okinawa. Και οι 13 είχαν, ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον, ένα μεγάλο προτέρημα, που όλα μαζί διαμόρφωναν μία τέλεια ενότητα. Άλλες ερμηνείες που προέρχονται από αυτή την παράδοση είναι και οι ερμηνείες ως “13 χέρια” ή “13 γροθιές” ή “13 βήματα”.
.
Υπάρχουν πολυάριθμες θεωρίες ως προς την ονομασία του kata. Αυτές περιλαμβάνουν:
  • τον αριθμό των βασικών βημάτων,
  • τον αριθμό των διαφορετικών τύπων "δυνάμης" ή "ενέργειας",
  • τον αριθμό εφαρμογών, ή ακόμη
  • ότι αντιπροσωπεύει την υπεράσπιση ενάντια σε 13 συγκεκριμένους τύπους επιθέσεων.
Η πλέον πιθανή εξήγηση του ονόματος είναι ο απόλυτος αριθμός των τεχνικών που περιλαμβάνονται μέσα στο kata.
.
Στο Wado Ryu, το Shito Ryu και το Goju Ryu διδάσκεται με την οκιναβική προφορά ως Seishan. Στο Shotokan, διδάσκεται με το ιαπωνικό όνομα που του έδωσε ο Gichin Funakoshi ως "Hangetsu" που σημαίνει «Ημισέληνος», ("Han" "μισό" και "getsu" "φεγγάρι"). Αυτό το όνομα οφείλεται στις μετακινήσεις των χεριών και των ποδιών που είναι ημικυκλικές.
.
Οι κινήσεις του Seishan περιλαμβάνουν μικρά πηδήματα και στροφές του σώματος.
Το πρώτο μισό είναι αργό, αλλά, εσωτερικά πολύ δυναμικό, ενώ το υπόλοιπο μισό περιλαμβάνει κινήσεις σταθερής ταχύτητας, παρόμοιες των Pinan kata. Είναι ένα πολύ δυνατό kata, με εναλλακτικές φάσεις αναπνοών και γρήγορων μετακινήσεων που απελευθερώνουν την εσωτερική ενέργεια του σώματος. Θεωρείται ότι προέρχεται από τη μέθοδο του “Λευκού Γερανού” της επαρχίας Fukien (σήμερα Fujian) στη νότια Κίνα, όπου η μορφή του είναι γνωστή εκεί ως "Τα χέρια των τεσσάρων πυλών". Μέρη από αυτό το kata βρίσκονται σχεδόν στις περισσότερες κινήσεις του karate. Διάφορες εκδόσεις Seisan διδάσκονται σήμερα σ’ όλες τις σχολές που έχουν ρίζες στα ρεύματα του tode (karate) της Okinawa.
.
.
.
.
.