Suparinpei

.
Suparinpei ή Pechurrin (αργότερα μετονομάσθηκε Haiku Hachi Ho):
σημαίνει "Τα 108 χέρια" και με το νέο ιαπωνικό όνομα "108 μικρά βήματα".
.
Η παράδοση λέει ότι αντιπροσωπεύει 108 πολεμιστές (κατ' άλλους 54) που περιόδευαν τις αχανείς επαρχίες της Κίνας, κατά τον 17ο αιώνα, με σκοπό την προστασία των φτωχών και αδυνάτων ανθρώπων, απέναντι στην καταπίεση και εκμετάλευση των πλουσίων. Πιθανώς η ιστορία αυτή να έχει σχέση και με την καταπίεση που άσκησε η μαντσουριανή δυναστεία των Ch'ing κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας της στην Κίνα (από το 1644 και μετά). Επίσης, λέγεται ότι έχει σχέση με το κινεζικό όνομα Pechurrin.
Ο οκιναβέζος δάσκαλος Gichin Funakoshi και ιδρυτής του karate-do όταν δίδαξε αυτό το kata στην Ιαπωνία το μετονόμασε σε "Haiku Hachi Ho", με αφορμή το περιεχόμενο του, που σημαίνει "108 μικρά βήματα".
.
Το kata Suparinpei ο δάσκαλος Ohtsuka ουδέποτε το δίδαξε εκτός Ιαπωνίας (και εκεί στις αρχές μόνο της ίδρυσης του wado, ίσως έως το 1954) όπως επίσης και κανένας μαθητής του, μετέπειτα δάσκαλος. Πολλές σχολές το θεωρούν ως "το χαμένο kata του wado", ενώ κάποιες άλλες δεν το συμπεριλαμβάνουν στην ύλη τους. Από τη μελέτη του kata (στάσεις, κινήσεις, δομή, διάρκεια κλπ) φαίνεται ότι αρμόζει περισσότερο στη φιλοσοφία και τις τεχνικές των μεθόδων Shito-ryu και Goju-ryu, παρά στο Wado-ryu. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Suparinpei το δίδαξε στον Ohtsuka ο Kenwa Mabuni (ιδρυτής της σχολής Shito-ryu) και αυτός το συμπεριέλαβε στην ύλη του Wado για δεοντολογικούς λόγους.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον τρόπο παρουσίασης του από τον Hironori Ohtsuka. Ότι γνωρίζουμε γι' αυτό είναι από τ' άλλα είδη karate.
.
.
.
.
.