Chinto

.
Chinto (μετονομάσθηκε ιαπωνικά Gankaku) σημαίνει "Πάλη με τη ζωή" ή "Πάλη προς την ανατολή"ή "Κτύπημα σε ζωτικό σημείο" ή "Κτύπημα στο κεφάλι" και
Gankaku σημαίνει "Γερανός πάνω σε βράχο".
.
Το Chinto είναι ένα προχωρημένο tandoku kata που διδάσκεται και ασκείται σε πολλά είδη Karate. Σύμφωνα με το θρύλο, του δόθηκε τ' όνομα ενός κινέζου ναυτικού ή πειρατή που ονομαζόταν Chinto, του οποίου το πλοίο προσάραξε και βυθίστηκε σ' απόκρημνη ακτή της Okinawa. Το όνομα του σημαίνει "Πάλη με τη ζωή" ή "Πάλη προς την ανατολή".
.
Ο ναυτικός Chinto στην προσπάθεια του να επιβιώσει έκλεβε από την παραγωγή των κτημάτων των αυτόχθονων κατοίκων και κρυβόταν σε σπηλιές. Όσοι τον εντόπιζαν και προσπαθούσαν να τον συλλάβουν τους ήταν αδύνατο να του επιβληθούν. Έτσι, για την αντιμετώπιση του κλήθηκε ο καλύτερος πολεμιστής της Okinawa, εκείνη την εποχή. Ήταν ο Kosaku Matsumora. Στη μεταξύ τους μάχη ο Matsumora δε νίκησε, αλλά και ο Chinto δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Μεταξύ τους τα βρήκαν και συμφώνησαν να ξεχαστεί το παρελθόν με τον όρο να διδάξει ο Chinto τις τεχνικές του στον Matsumora, και ιδιαίτερα τη στάση "sagiashi" ή στάση "στο ένα πόδι".
.
Σύμφωνα με άλλες πηγές (άρθρο του Gichin Funakoshi, σε εφημερίδα της Okinawa το 1914) ο κινέζος αυτός ναύτης ονομαζόταν Annan, δεν ήταν ναυαγός και πηγαινοερχόταν στην Okinawa με εμπορικό πλοίο από την κινεζική επαρχία Fukien. Αυτός, δίδασκε τμήματα του chinto κάθε φορά που έφθανε στην Okinawa (λόγω της μικρής παραμονής εκεί του πλοίου), σε διάφορους ενδιαφερόμενους μαθητές του χωριού Tomari. Αυτοί μετά το σύνθεσαν μόνοι τους και για το λόγο αυτό υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι που έχει διδαχτεί διαχρονικά.
Επίσης, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές τα ιδεογράμματα "Chin" και "to" (οκιναβική και ιαπωνική προφορά), "Chen" και "tou" (κινεζική προφορά), σημαίνει "κτύπημα σε ζωτικό σημείο" ή "κτύπημα στο κεφάλι".
.
Κατά μία άλλη εκδοχή, δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και ο Chinto (ή Annan) ήταν ένας στρατιωτικός, υπασπιστής της κινεζικής πρεσβείας στην Okinawa, απεσταλμένος την ίδια περίοδο με τον Kushanku.
Το kata Chinto προέρχεται από το ρεύμα του Tomari-te και το δίδαξε ο Kosaku Matsumora.
.
Όταν ήλθε στην Ιαπωνία ο Gichin Funakoshi να διδάξει Karate-do, μετονόμασε αυτό το kata σύμφωνα με το περιεχόμενο του σε Gankaku, ("Gan" σημαίνει "Βράχος" και "Kaku" "Γερανός"), δηλαδή "Γερανός πάνω σε βράχο", όπως συνήθως κάθεται το πουλί αυτό, με το ένα πόδι, σε απόλυτη ισσοροπία. Η στάση αυτή υπάρχει και στα kata Wanshu και Rohai. Επίσης το έκανε πιό γραμμικό, σε σχέση με την αρχική έκδοση που είχε διδαχτεί από τους δασκάλους του Yasutsune Azato και Yasutsune "Anko" Itosu.
.
Το Chinto είναι ένας από τους θησαυρούς τους karate και διδάσκεται σε προχωρημένους μαθητές. Είναι ένα kata που περιέχει τεχνικές κλειστής μάχης (αγαπημένες του ρεύματος Tomari-te), είναι πολύ δυναμικό, έχει πολλές στάσεις και συνδυασμούς για τα χέρια (συμπεριλαμβανομένης και της στάσης του Λευκού Γερανού), ασυνήθιστα κτυπήματα διαφορετικού ύψους κάθε φορά και ένα σπάνιο πήδημα στο ένα πόδι.
Σήμερα το Chinto διδάσκεται εκτός από το Wado-ryu και στις μεθόδους Shito-ryu, Shotokan, Isshin-ryu και Shorin-Ryu, καθώς επίσης και στο Matsubayashi-ryu, όπου διδάσκεται ο (διαγώνιος) τρόπος του δασκάλου Chotoku Kyan, μαθητή του Kosaku Matsumora.
.
.
.
.
.