Pinan

.
Pinan (ιαπωνικά Heian):
σημαίνει "Ηρεμία - ειρήνη" ή "Γαλήνιες σκέψεις".
Dan σημαίνει "Βαθμός" και Sho- Ni- San- Yon- Go- σημαίνει 1, 2, 3, 4, 5.
.
Τα kata Pinan θεωρούνται η βάση πάνω στην οποία αναπτύσεται η "φυσιογνωμία" των αθλητών του karate. Είναι συνολικά πέντε (5) και δημιουργήθηκαν στην αρχή του εικοστού αιώνα (1905-07) από τον οκιναβέζο ευγενή Yasutsune “Anko” Itosu που κατάφερε να εισαγάγει το karate-jutsu, ως ένα κομμάτι του προγράμματος φυσικής αγωγής, στα σχολεία της Okinawa. Τα ανέπτυξε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής εκπαίδευσης των νέων μαθητών σε ανοικτούς χώρους και προαύλια σχολείων. Διδάσκονται ως επί το πλείστον στις σχολές Wado-ryu, Shito-ryu, Shotokan και Shorin-ryu.
.
Ο οκιναβέζος δάσκαλος Yasutsune "Anko" Itosu διαμόρφωσε τα kata Pinan απλοποιώντας παλαιότερα και πολυσύνθετα kata (όπως το Kushanku και τα Bassai, Jion κλπ) αφαιρώντας τις δύσκολες και δυσνόητες τεχνικές τους, για ευκολότερη εξάσκηση των νέων μαθητών. Στο βιβλίο "Wado Ryu Karate" (που κυκλοφόρησε το 1970) ο Hironori Ohtsuka υποθέτει ότι ο κινέζος Ing Shu Ho προχώρησε πρώτος στις απλοποιήσεις των σύνθετων kata και κατόπιν ο Itosu τα τυποποίησε.
.
Στην τοπική διάλεκτο της Okinawa Pi-nan σημαίνει, "Pi" "Ηρεμία" και "nan" "ειρήνη". Τα κινεζικά αυτά ιδεογράμματα οι ιάπωνες τα προφέρουν "Hei-an" και σημαίνουν πάλι το ίδιο. Ερμηνεύονται και ως "Γαλήνιες Σκέψεις". Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα Pinan kata αρχίζουν με αμυντικές τεχνικές ή στάσεις.
Ο Ohtsuka τιμώντας το δάσκαλο Itosu δεν υιοθέτησε την ιαπωνική προφορά των βασικών kata, όπως την πρότεινε ο Οκιναβέζος δάσκαλός του Gichin Funakoshi, αλλά, παρ' ότι ιάπωνας, διατήρησε αυτήν με την οποία τα προσφωνούσε ο δημιουργός τους.
.
Ο δημιουργός των kata "Pinan" Yasutsune Itosu δεν τους έδωσε ξεχωριστά ονόματα, αλλά, απλά τα αρίθμησε ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας. Έτσι τα Pinan kata ονομάζονται:
  • Pinan Shodan (1ο)
  • Pinan Nidan (2ο)
  • Pinan Sandan (3ο)
  • Pinan Yondan (4ο)
  • Pinan Godan (5ο)
.
Σημαντική σημείωση:
Στο Wado-ryu συνηθίζεται το δεύτερο kata να διδάσκεται πρώτο και το πρώτο δεύτερο, επειδή ο ιδρυτής του Hironori Ohtsuka θεωρούσε ότι το δεύτερο περιέχει στάσεις και κινήσεις που πρέπει να διδάσκονται πρώτες σ’ ένα αρχάριο.
.
Τα kata Pinan, όπως και όλα τ' άλλα kata, φαίνονται ως ένα είδος χορού, σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με το karate, όπως για παράδειγμα είναι οι χοροί των Ποντίων και των Κρητών. Όπως γνωρίζουμε όλοι ότι αυτοί οι ελληνικοί χοροί είναι πολεμικοί, το ίδιο είναι και τα kata. Κρύβουν μέσα τους τεχνικές που διδάσκουν και εξοικειώνουν τους ασκούμενους σε ανακλαστικές κινήσεις.
.
Τα kata Pinan διδάσκουν:
  • Το Shodan βασικές τεχνικές ελεύθερης μάχης.
  • Το Nidan βασικές τεχνικές εναλλαγής στάσεων σώματος.
  • Το Sandan βασικές τεχνικές μάχης σε κοντινή απόσταση.
  • Το Yondan βασικές τεχνικές Jujutsu και Aikijutsu και
  • Το Godan βασικές τεχνικές αντιμετώπισης ένοπλης επίθεσης.
.
.
.
.
.