Kushanku

.
Kushanku ή Kosokun (αργότερα μετονομάσθηκε στα ιαπωνικά Kanku):
έχει "το όνομα του κινέζου δασκάλου που το δίδαξε",
ενώ Kanku σημαίνει "Ουράνια ενατένιση".
.
Ένας κινεζικός δάσκαλος του Ch’uan Fa, o Kwang Shang Fu ή σε συντομία "Kushanku", δίδαξε στα τέλη του 18ου αιώνα στην Okinawa (από το 1762 και μετά) το kata Kosokun. Σ’ εμάς έχει φθάσει μέσα από τη σχολή Shuri-te. Σήμερα είναι γνωστό με τρία διαφορετικά ονόματα:
Στο Wado-ryu ως Kushanku (από το όνομα του ιδρυτή του),
στο Shito Ryu ως Kosokun (στην τοπική διάλεκτο της Okinawa) και
στο Shotokan ως Kanku.
Το Kanku σημαίνει "Ουράνια ενατένιση" ("Kan", "ατενές βλέμμα" και "Ku", "ουρανός"). Αυτό το νέο ιαπωνικό όνομα δόθηκε στο kata από τον Gichin Funakoshi λόγω των αρχικών κινήσεων που ατενίζουν προς των ουρανό.
Είναι το μακρύτερο kata (στο Wado), αλλά όχι το δυσκολότερο, δεδομένου ότι περιλαμβάνει ορισμένες τεχνικές που έχουν ήδη διδαχτεί στα kata Pinan. Αντίθετα, υποστηρίζουν πολλοί ότι για να θεωρήσει κάποιος ότι το κατέχει χρειάζεται εξάσκηση περισσότερο από δέκα χρόνια και για το λόγο αυτό πρέπει να διδάσκεται σε προχωρημένους μαθητές.
Το kata Kushanku, διδάσκεται και σ' άλλα είδη karate, εκτός αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως το Matsubayashi-ryu και το Sorin-ryu. Από τη μελέτη των κινήσεων και των τεχνικών του στις άλλες σχολές, όπου υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το δέντρο ανάπτυξης της μεθόδου, φαίνεται ότι το kata Kushanku έχει τις ρίζες του στη μέθοδο του Λευκού Γερανού, του Shaolin Ch'uan Fa Wu Shu.